Anne Adayı

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Çocuk ve Bebek
  4. »
  5. Hepatit B Aşısı Bebekte Ateş Yapar mı?

Hepatit B Aşısı Bebekte Ateş Yapar mı?

admin admin -
85 0

Aşı takvimine uyan aileler Hepatit B aşısı bebekte ateş yapar mı sorusunu merak etmektedir. Hepatit B hastalığını engellemek için yapılan aşının belli başlı yan etkileri olacaktır.    Unutulmamalıdır ki her bebek metabolizması aynı değildir.  Genetik yolla da bulaşabilen Hepatit B, aşı ile beraber çeşitli semptomları da beraberinde getirebilir.

Hepatit B Nedir?

Karaciğer iltihabı olan Hepatit B virüsü kan ve iltihaplanan vücut sıvıları ile bulaşan bir salgın hastalıktır. Genetik olarak anneden bebeğe geçebildiği için çoğu zaman fark edilmeyen de bir salgındır. Anneden bebeğe geçişi gebelik esnasında görülmektedir. Etki dereceleri her bebeğe ve çocuk metabolizmasına göre değişebilir. Hastalık akut olarak yaşanabileceği gibi kronik bir hal de alabilir. Bazen virüsün taşıyıcıları belirti vermeksizin bu hastalığı yaşamaya devam edebilir.

Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yaptırılır?

Aşı takvimindeki zorunlu bebeklik aşıları kapsamında bulunan Hepatit B aşısı, Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği zamanlarda yaptırılmalıdır. Hepatit B aşısı doğumla birlikte yaptırılmalı, diğer dozlarsa 6-18 aylıkken tamamlanmalıdır.

Bebeklerde Hepatit B aşısı 2-4 enjeksiyon miktarı kadar gerçekleştirilir. Süreye yayılarak yapılan bir enjeksiyon işlemi söz konusudur. 19 yaşından küçük çocuk ve ergenlerin bu aşıyı yaptırmaları zorunlu tutulmaktadır.

Hepatit B Aşısı Ateş Yapar mı?  Diğer Yan Etkileri Neler?

Bebeklik aşıları genellikle bazı yan etkileri de beraberinde getirmektedir.  Hangi salgın hastalık için aşı yapılıyorsa yan etkilerde de farklılıklar görülebilir. Ancak aşının ilk bir iki günü hemen her salgın aşısında hafif ateş görülebilir. Hepatit B ardından da ağrı ve ateş görülebilmektedir.

  • Ateş olması bebeklerde huzursuzluk hissiyle beraber yaşanabilir. Huzursuzluğa ek halsizlik de yaşanabilmektedir. Ölümlü yan etkiler çok nadiren görülmektedir.
  • Hepatit B yan etkileri haricinde önceki aşı dönemleri sorunlu olan bebek ve yetişkinler, uzmanla görüşerek yeni aşılarını olmalıdır. Alerjik reaksiyon görülen bebek ve yetişkinlerde bir sonraki aşıdan önce testler yapılabilir ve önlem alarak aşıya devam edilir.
  • Hepatit B aşısı ardından bebekte ateş durumu geçmediyse hemen acil servise başvurmalısınız. Bir iki günü aşan şiddetli düzeyde bir ateşlerde havale gibi ciddi sorunlar görülebilir. Yaşamsal tehdit oluşmaması için en kısa sürede önlem almaya odaklanmalısınız.

Hamileler Hepatit B Aşısı Olabilir mi?

Bebeklere anne karnından geçen Hepatit B virüsü, şayet anne virüs riski taşıyorsa engellenebilir. Gebeler ve emziren anneler Hepatit B aşısı olarak bebeklere geçebilecek virüsü engelleyebilmektedir. Bu sayede emzirirken veya henüz doğmamışken bağışıklık kazanmaya başlar. Anne adayları bu noktada gereken kontrolleri yaptırarak daha hassas davranmalıdır.

Aileler Hepatit B aşısını zamanı geçmeden yaptırarak gelecekteki önemli sorunları engellemiş olacaktır. Hepatit B virüsü bazen hiçbir belirti göstermeden de kötü sonuçlara neden olabilir. Karaciğerle ilgili genetik sorunları olan ailelerde ölümlü sonuçlara kadar sorun yaşanabilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Hepatit B aşısı bebekte ateş yapar mı sorusuna ve aşı takvimine dair doğrudan bilgiler vermektedir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir