Anne Adayı

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Çocuk ve Bebek
  4. »
  5. Bebeklerde BCG Verem Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde BCG Verem Aşısı Ne Zaman Yapılır?

admin admin -
76 0

Anne babalar için bebeklerde BCG verem aşısı ne zaman yapılır sorusu hayati önem taşımaktadır. Çünkü tüberküloza karşı verem aşısı yaptırmak, salgın hastalıklara karşı doğru önlemler almak gerekir. Şayet anne baba bebeğe verem aşısı yaptıracak durumda değilse, sorumlu olan diğer kişiler yaptırmalıdır.

Tüberküloz & Verem Aşısı (BCG) Nedir?

Tüberkülozu diğer tanımlayan terim veremdir.  Bir solunum yolu hastalığı olan tüberküloz, mycobacterium tuberculosis yoluyla bulaşır.  Hastalığın ilk başladığı yer akciğerler olup yayılması halinde diğer organlarda da ciddi hasarlara neden olabilir. Hatta tedavi edilmeyen verem aşısının sonucu ölüm de olabilmektedir.

Verem aşısı veya BCG tanımına gelince, tüberkülozu engellemeye yarayan bir bakterinin vücuda verilmesi işlemidir. Bebeklerde verem aşısı yaptırmak için belirli bir zaman ayarı yapılması gerekmektedir.

Verem hastalığı bebek ve yetişkinler için ciddiye alınması gereken kritik bir enfeksiyon hastalığıdır.  Bebeklerde yapılan aşı önlem amacı taşır ancak yetişkinlikte gereken durumlarda yeniden aşı yapılabilir. Verem enfeksiyonu taşıyan biri PDD yani deri testi ile bunu net şekilde öğrenecektir. Verem enfeksiyonu bulaşan kişiler bir iki sene içinde verem hastalığına kesin olarak yakalanmış olur. Hastalığın gelişmesi, yayılması için vücut direncinin düşmeye başlaması gerekir.

Verem Nasıl Bulaşır?

Veremin bulaşmasının tek yolu solunum yoludur. Bir alanda verem hastası varsa ve uzun süre diğer kişilerle aynı ortamda bulunduysa verem aşısı olması avantajlı olacaktır. Kapalı alanlarda verem hastasıyla aynı havayı soluyan kişiler büyük olasılıkla bu hastalığı kapmış sayılır. Verem, sanılanın aksine hastanın eşyalarına temasla bulaşmaz. Ancak diğer verem riski taşıyan grupların dikkatli olmasında fayda olacaktır. Bebekler, küçük çocuklar, kanser olanlar, böbrek hastalığı olan kişiler, yoğun alkol tüketenler vs. risk grubu içerisindedir.

Bebeklerde Verem Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklere yapılan verem aşısı BCG kısaltma ismiyle anılmaktadır. Doğumdan itibaren BCG aşısını bebeklere yaptırabilirsiniz. Fakat aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde fayda var:

Genel uzman önerisi olarak, bağışıklıkları daha güçlenmeye başladığında, en az iki ayı doldurduğunda uygulanması gerekir.  Bebeklere 3. aydan sonra BCG aşısı olacaksa önce test yapmak gerekmektedir. TCT testi,  verem kontrolde uygulanan cilt testi ardından elde edilen sonuçlara göre devam etmek gerekir.

Verem Aşısı Bebeklere Nasıl Uygulanır?

Bebeklere verem aşısı cilt içerisine enjeksiyonla gerçekleşir. İşlem yaptıracağınız klinikte verem aşısı yapılıp yapılmadığını önceden sorabilirsiniz. Daha sonra alınacak randevu ile verem aşısı uygulanabilmektedir.  

BCG Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde BCG aşısı genelde iz bırakmaz ve hafif yan etkilere neden olabilmektedir. Yan etkilerin geçmemesi durumunda hekime başvurmalısınız.

  • Kızarıklık, aşı olan bölgede ağrı 
  • Koltuk altı ve boyundaki lenf bezlerinde şişme görülebilir.

Yan etkilerin görüldüğü aşı yerine sürekli temas etmemek gerekir. O bölgeyi genelde temiz tutmaya ve kaşımamaya dikkat ediniz. Bebeğinizin eli sürekli aşı olan yere gidiyorsa sağlık personelinden destek isteyebilirsiniz.Beklenmeyen durumlarda en kısa sürede bir uzmana başvurmalısınız. Genel olarak bebeklerde BCG verem aşısı ne zaman yapılır sorusunun yanıtı bu şekildedir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir