Bebekli aileler bebeklerde aşı sonrası huzursuzluk kaç gün sürer sorusunu merak ediyor. Aşılarını olan bebeklerde enjeksiyon ardından huzursuzluk gibi etkiler yaşandığı için bazı önlemler almak gerekebilir. Yapılan aşı ve bebek durumuna göre yan etki süresi değişebilmektedir. Önemli olan yan etkilerin neler olabileceğini bilmek ve gereken önlemler konusunda bilinçli davranmaktır.
Bebeklerde Aşı Nedir?
Bebeklik döneminde yapılan aşılar, vücudun bağışıklık sistemini destekleyen, önemli hastalıklara karşı direnç geliştirmesini sağlayan virüs enjeksiyonudur. Enjekte edilen virüs bebekte hastalığa neden olmaz.
Bebeğin ileride virüse yakalanması halinde direnç göstermesine yardım eder. Yani bağışıklık kazanmasını sağlar. Zaten bebeklerde aşı takviminde yer alan zorunlu aşıların amacı da tam olarak budur. Ölüm ve sakatlanma durumlarının önüne geçmek için erken önlem alma çabası vardır.
Bebeklerde Aşıdan Sonra Huzursuzluk Süresi
Bebeklerde aşı takvimi kapsamında yapılan aşılar bazı istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir. Huzursuzluk da bunlardan yaygın olanıdır. Genellikle aşı olunan gün ve beraberindeki 2-3 gün bu durum devam edebilir. Huzursuzlukla birlikte geçmeyen ateş ve kusma gibi durumlar yaşanıyorsa, en yakın sağlık kliniğine başvuru yapmalısınız. Kriter olarak genel yan etkilerin şiddetli ve uzun süreli olması risk oluşturabilmektedir.
Bebeklik Aşıları Yan Etkileri
Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklik aşıları sonrasında görülen hafif çaplı yan etkiler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Farklı bebek aşılarından sonra ateş, kas ağrıları ve baş ağrısı görülebilir. İştahsızlık ve halsizlik yaygın görülen belirtiler arasındadır. Belirtilerin geçme süresi genelde 72 saate kadardır.
- İğne yapılan yerde şişlik, kızarıklık ve ağrı görülür. Tetanos aşısından sonra bulgular çoğalabilir. Sık tekrar eden aşılarda yan etki derecesi artabilir. Bu etkiler genelde iki güne kadar düzelmektedir.
- Ciltte sivilce benzeri şişlikler görülebilir. Özellikle verem aşısından sonra bu yan etkilere daha çok rastlanır. BCG aşısı sonrası görülen izler genelde 5 aya kadar devam edebilir.
- İshal ve kusma şeklinde yan etkiler genelde Hepatit A aşısından sonra görülebilmektedir. 48 saatte geçmeyen yan etkilerde mutlaka acil müdahale yapılmalıdır.
- KKK aşılarından sonra döküntülü cilt yaygın şekilde görülür. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği aşılarından sonra deride geçici lezyonlar yaygındır.
Az Görülen Ölümcül Yan Etkiler
Huzursuzluk, ölümcül olmayan yan etkiler arasındadır. Fakat haftalarca geçmeyen anormal bir durum varsa ölümcül hal alabilir. Bazı hastalıklar için yapılan aşılar, gizli seyreden etkilere neden olabilir. Bunun haricinde bebeklere aşı yapılması ardından nadir görülen yan etkiler şu şekildedir:
- Çocuk felci aşısından sonra paralitik polio hastalığı
- KKK aşısından sonra kanama artışı
- BCG aşısı sonrası kemik enfeksiyonu
- Tetanoz aşısı sonrası uzun süreli ağlama atağı ve ateşli havale, bilinç kaybı, kas kayıpları
- Aşı içeriklerinden birine karşı geliştirilen alerjik şok durumları görülebilmektedir.
Yan etkiler konusunda en sağlıklı çözümleri çocuk doktorlarından alabileceğinizi unutmamalısınız. Yazımızda bebeklerde aşı sonrası huzursuzluk kaç gün sürer sorusunu, genel olarak yanıtlamaya çalıştık.