Anne Adayı

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Çocuk ve Bebek
  4. »
  5. Aşı Takvimine Su Çiçeği Ne Zaman Girdi?

Aşı Takvimine Su Çiçeği Ne Zaman Girdi?

admin admin -
81 0

Salgından endişelenen aileler aşı takvimine su çiçeği ne zaman girdi sorusunu merak ediyor. Hepatit A ardından aşı takvimine girdiği bilinen suçiçeği, önemli bir bağışıklık hastalığı olduğundan önlem gerektiriyor. Bebeklik ve çocukluk çağlarında bu hastalıkla ilgili bağışıklığın kazanılması son derece önemli… Aksi halde ileri yaşlarda yeni sorunlara neden olabiliyor.

Suçiçeği Nedir?

Bir enfeksiyon olan suçiçeği, Varicella Zoster Virüsü nedeniyle oluşan semptomların adıdır. Birtakım belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, bulaşıcıdır ve salgın niteliği taşır. Önlem alınması ve risk taşıyan durumlardan kaçınılması son derece önemlidir. Aşı yaptırmak bebek ve çocuklar için en önemli çözümlerden biri olacaktır.

Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Sağlık Bakanlığı bebek aşı takvimi kapsamında suçiçeği aşısının ilk dozu, bebeğin 12-15’inci aylarında yapılmalıdır. Bazı bebek sağlığı uzmanları, ikinci dozun 24-36’ıncı aylarda yaptırılması gerektiğini söylemektedir.

Hastalığı geçiren bebeklerde ikinci doz aşı yaptırılması kritik önem taşır. 5-6 yaşlarda bu ikinci doz aşının yaptırılması gerekir. Çevresel koşulların etkisine göre aşının yapılacağı aylar ve yaş aralığı değişebilmektedir. Bazı ülkelerde ilk suçiçeği aşısı 6’ıncı aya kadar inebilmektedir.

Aşı Takvimine Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Girdi?

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı aşı takvimi bebek aşıları açısından büyük önem taşıyor. Ancak suçiçeği hastalığı diğer bağışıklık sistemi hastalıklarına göre daha geç aşı takvimine dahil olmuştur. Suçiçeği aşısı, aşı takvimi tablosuna 2013 yılında dahil olmuştur.

Suçiçeği Virüsünün Ortadan Kaldırılması Neden Önemli?

Suçiçeği hastalığı zatürre ve beyin iltihabı olarak kendini gösterebilmektedir. Bu iki şekliyle vücudu önemli derecede zayıflatan bir etki yapar.  Hatta kanser hastalarında suçiçeği görüldüğünde ölümcül sonuçlar bile yaşanabilmektedir. Hastalık hafif geçirilse de bu gibi durumlarda virüsü yok etmek gerekir. Dolayısıyla erken önlem için aşı takvimindeki aralıklarda çocukları desteklemek son derece önemlidir.

Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri

Belirtilere geçmeden önce suçiçeğinin havayolu ve öksürük yollarıyla bulaşabileceğini belirtmek gerekir.  Bebeklerde su çiçeği belirtisi ise aşağıdaki gibidir:

  • Virüs bulaştıktan sonra bir ile 3 haftaya kadar etkisi görülmeye başlar. Hastalık toplam süresi 10 gündür. Kızarıklık, ilk belirtiler arasındadır.
  • Suçiçeği birkaç güne kadar döküntülü bir cilt görünümüne neden olabilir.
  • Döküntülere ek ateş, burun akıntısı, halsizlik ve iştahsızlık sorunları görülür. Ateş, 4 güne kadar sürebilir.
  • Kızarıklıkların seyri, önce küçük parçacıklar şeklindedir. Ardından kabarcıklara dönüşerek yara kabukları halini alır. Suçiçeği hastalığı genellikle hafif düzeyde seyreder ve iz bırakmayan yaralar vardır. 
  • Suçiçeğine bağlı kaşıntıları kontrol etmek için çocuğunuzun ellerine eldiven geçirebilirsiniz. Tırnaklardan geçecek yeni bakteriler hastalık seyrini kötü etkileyebilir. Hastalık süresince bağışıklığı kötü etkileyen durumlara karşı uzman önerilerini dikkate almak gerekir.

Bebek aşılarında bazı güncellemeler yapılmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Yazıda, Sağlık Bakanlığı verilerine göre aşı takvimine su çiçeği ne zaman girdi sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir