Anne Adayı

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Çocuk ve Bebek
  4. »
  5. Bebeklerde Hepatit A Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde Hepatit A Aşısı Ne Zaman Yapılır?

admin admin -
88 0

Çocuklu aileler bebeklerde hepatit A aşısı ne zaman yapılır sorusuna aşı takvimi nedeniyle yanıt aramaktadır. Bebeklerde zorunlu aşılar kapsamına alınan Hepatit A aşısı, bağışıklık sistemini destekleyen önemli bir destektir.  Aşının gelecekte etkisini göstermesi yaygın bir durum olsa da genel risk faktörleri konusunda hassas davranmak gerekir.

Hepatit A Aşısı Nedir?

Hepatit A aşısı, Hepatit A enfeksiyonu için yapılan önlem aşısı olarak isimlendirilmektedir. Karaciğer enfeksiyonu olan Hepatit A bebek aşı takviminde yer almaktadır. Gelecek senelerde virüse karşı bağışıklık kazandırılması amacı taşır. Kanalizasyon sularının içme sularına karışması gibi nedenlerle Hepatit A aşısına duyulan ihtiyaç artmıştır. Salgın hastalıkları engellemek için Sağlık Bakanlığı çocukluk yaşlardan itibaren önlem almayı gerekli görmüştür.

Hepatit A Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Sağlık Bakanlığı aşı takvimi kapsamında Hepatit A aşısı, 18. ay ve 24. aylarını dolduran bebeklerde yapılması gereken bir aşıdır. Bu aşıyı yaptırmak isteyen aileler, ücretsiz olarak bir sağlık ocağına veya devlet hastanesine başvurarak işlem yaptırabilir.  Bakanlık aşı takviminde yer alan bebeklik aşılarını ücretsiz olarak yaptırma olanağı sunmaktadır.

Hepatit A Belirtileri Neler?

Hastalık belirtileri ile aşı yan etkilerinin birbirine karıştırılmaması gerekir. Hepatit A aşısının en yaygın belirtisi gözün beyaz kısmının sararmasıdır. Bu nedenle halk arasında sarılık ismiyle de anılan bir hastalıktır. 

Salgın hastalık kapsamında yer alan Hepatit A ateş, karın ağrısı ile görülebilir.  Halsizlik, baş ağrısı, kusma da yaygın görülen belirtiler arasındadır. Dışkının soluk renkte olması, idrarda koyulaşma gibi sorunlar da görülmektedir. 6 yaş üzeri çocuklarda belirti olmadan da hastalık seyredebilir. Aşısı yaptırılmış olan bebeklerde Hepatit A geçici olabilmektedir.

Hepatit A Aşısının Yan Etkileri

Hepatit A aşısı nadiren yan etkilerle görülmektedir. En yaygın görülen yan etkiler, hassasiyet, aşı yerinde kızarıklıktır. Yan etkiler yetişkinlerde daha fazla belli olmaktadır. Çocuklardaki yan etki görülme yüzdesi diğerlerine göre önemli derecede azdır. Ciddi yan etkiler arasındaki ishal, kusma gibi durumlar nadiren yaşanır.

Bebeğe Aşı Sonrası Banyo Ne Zaman Yaptırılır?

Aileler tarafından merak edilen başka bir konu, aşı sonrası banyonun ne zaman yapılacağıdır. Hepatit A aşısı ve diğer aşılarda bebeklere banyo yaptırmak için bir engel bulunmamaktadır. Yine de önlem amacıyla bir iki gün geçince banyo yaptırabilirsiniz. Olası yan etkilere karşı bir iki gün soğuk algınlığı gibi olasılıkları engellemek faydalı olabilmektedir.

Sorun Yaşayan Bebeklere Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?

Geçmiş aşılarda bebekler sorunlu bir süreç yaşadıysa, Hepatit A aşısı yaptırmadan önce hekim başvurusu önerilir. Olası hassasiyetlere karşı çocuk doktoru önerilerine göre bazı önlemler alabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı sayfasında Hepatit A ve diğer aşılara dair daha kapsamlı bilgi bulabilirsiniz. Yazımızda bebeklerde hepatit A aşısı ne zaman yapılır sorusunu genel hatlarıyla cevapladık.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir